EU bør ikke indføre told på amerikanske varer – ingen grund til at kopiere Trumps dårlige politik

Det er rigtig dårlig politik fra Trump, når han vil indføre toldsatser på 25 procent for stål og 10 procent på aluminium. Det er en politik, der primært vil ramme amerikanske forbrugere, fordi de bl.a. skal betale ekstra for bl.a. øl og biler (produkter der indeholder aluminium og stål). EU’s præsident Jean-Claude Juncher har givet udtryk for, at EU vil gengælde det amerikanske initiativ.  Det vil være en rigtig dårlig ide, hvis EU lægger ekstra told på amerikanske varer. Fordi Trump begår en stor fejltagelse, så behøver EU ikke at begå den samme store fejltagelse.  Det svarer til, at ens modstander i fodbold scorer et selvmål og ”vores” svar så er, at vi også vil score et selvmål.

Det er blevet nævnt, at EU-landene skal lægge ekstra told på cowboybukser, bourbon og Harley Davidson fra USA. Det vil gå ud over europæiske forbrugere, der skal betale mere for disse varer. Og i den forbindelse vil det også ramme danske forbrugere, fordi vi er en del af EU’s toldunion. Dvs. amerikanske cowboybukser og bourbon bliver i givet fald også dyrere i Danmark.  Det vil selv sagt være dårlig nyt for danske forbrugere, der i forvejen har nogle af de højeste forbrugerpriser i EU. En sådan skatteforhøjelse vil suge vækst ud af dansk og europæisk økonomi.

Derudover vil en EU-gengældelse være udtryk for en handelskrig mellem EU og USA. Hvis dette breder sig til andre varegrupper, kan det alvorligt hæmme verdenshandlen og i sidste instans kan det medføre mindre vækst i verdensøkonomien.  Argumentet for en gengældelse er, at det kunne virke afskrækkende i forhold til fremtidige amerikanske toldforhøjelser.  Intet tyder på det. Hvis man først har bildt sig selv ind, at told skader andre mere end én selv, er der reelt ikke nogen bremse. Jeg vurderer derfor, at handelskrig er en farlig vej at betræde. Dels skader toldforhøjelsen europæerne og dels kan en europæisk toldforhøjelse indebære en accelereret handelskrig og fremprovokere en yderligere toldforhøjelse fra Trump.

Et andet argument for en EU-gengældelse er bl.a., at der skulle følge et jobtab i EU som følge af den amerikanske told. Påstanden er, at de job kan vindes tilbage via en told på amerikanske varer, så europæiske virksomheder kan få en større del af det europæiske marked. Det er en misforståelse. Man vinder ikke job på at gøre udenlandske varer dyrere. Man taber bare velstand.  En øget told på amerikanske varer vil få arbejdskraft og kapital til at søge over i brancher, hvor man egentlig er mindre produktiv – alene pga. tolden.

Samlet set bør Danmark arbejde for, at EU ikke gennemfører en gengældelsestold. Heldigvis var finansminister Kristian Jensen (V) i weekenden ude på twitter med kritik af Trump samt med en opfordring til, at EU ikke gennemfører en gengældelsestold. Jeg håber Kristian Jensens tilgang vinder indpas i resten af regeringen og i EU.

5 responses to “EU bør ikke indføre told på amerikanske varer – ingen grund til at kopiere Trumps dårlige politik

 1. Meget uenig i synspunktet om ikke at straffe varer fra USA, det er ren revolverpolitik den måde Trumph fører sig frem på.
  Senest vil han undlade gennemføre tolden hvis Canada og Mexico, vil give efter på deres indbyrdes handelsaftale.
  Jeg er overbevist om at Trumph skal stoppes af han egne erhversledere samt politikere, ved at ramme Amerika på flere områder, ud over de allerede udmeldte men også Apple, Google,Netflix m.m..
  Den opførelse der udvises er uacceptabel

 2. Kære Bent Petersen, selvom din kritik af Trump er helt berettiget, så har Mads Lundby fuldstændig ret i, at gengældelse via handelspolitik vil være skadeligt for os selv og risikere yderligere eskalering. Lad Trump skade sine egne vælgere. Der der andre metoder til at protestere overfor Trump.

 3. Vi kunne svare igen på handelskrigen ved at annullere indkøbet af nye kampfly. Bestillingen af disse var nok lidt overilet, og det lader til at der kommer en del problemer til.
  Hvis vi så venter til de første fly er leveret og afprøvet, vil vi garanteret få et økonomisk uimodståeligt tilbud på en “facelifted” eller MK II version af samme fly. Samtidig er handelskrigen forhåbentlig ovre til den tid.
  Vi kan sagtens flyve lidt ekstra tid med F16, som forøvrigt er et af de bedste og mest succesfulde jagerfly siden 2. verdenskrig.

 4. Det er jo ikke så underligt, at dem, der har størst fordel af en eksisterende situation, er dem der hyler højest over planlagte ændringer. Hvilket også er Trumps pointe.
  Det er sådan at EU f.eks. har 10% told på amerikanske biler, mens USA kun har 2,5% på biler fra EU.
  Så hvis man virkelig vil den der globalistiske, ubegrænsede frihandel (som vil udvande Vestens økonomier, da ingen kan konkurrere med lavtlønslande medmindre vi sænker vores egen levestandard) var det jo et sted at starte med at udligne, hvis man vil bruge argumentet om at “spille fair”.

  Alene i bilsektoren har USA et årligt handelsunderskud med EU på 150 mia dollars. På trods af at de er verdens 3. største bileksportør, kun overgået af Japan og Tyskland.
  Trump har dermed et ganske udmærket argument for at øge afgiften på biler, hvis EU vil lege tagfat. Det har EU og især Tyskland ikke råd til.

  Hvis beslutningen viser sig at være dårlig for USA’s økonomi, så må Trump jo selv justere forholdene yderligere. Der er ingen grund til at vi i EU begynder at lege “krig”.
  Der er ikke noget underligt i at et land – USA eller andre – ønsker at få nogenlunde ligelige forhold og balancer i handel.

  Lidt baggrunds-info:
  https://www.cnbc.com/2018/03/05/trumps-tariff-threat-on-european-cars-could-spell-big-trouble-for-germany.html

 5. Trump bør have modstand her. Det er det eneste han forstår. Han er først og fremmest forretningsmand og en “fantastisk forhandler”, hvis man skal tro ham. Twitter er den foretrukne forhandlingskanal. Den ene dag er det bål, brand og tariffer, den næste dag presser han Canada og Mexico i NAFTA-forhandlingerne mod at se bort fra tariffer og den tredie dag fratræder han økonomiske toprådgiver. Trump’s adfærd minder utroligt meget om gemene forhandliger med leverandører – som årsmødeforhandlingerne hos Dansk Supermarked. Hvis Trump virkelig tror han kan standse globaliseringen, eller rulle den tilbage med en handelskrig, så bør han have kamp til stregen. Alt andet er naivt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *