Skatteministeren snubler over selskabsskatten

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) overraskede rigtig mange i lørdags, da han åbnede op for at støtte en EU-bund under selskabsskatten, se her “Skatteminister åben over for bundgrænse for selskabsskat”. Der er helt nye signaler fra regeringen, der tidligere har været imod en minimumssats for selskabsskatten. Det er også overraskende, fordi analyser fra Thornings Produktivitetskommission og OECD viser, at lavere selskabsskat er det mest effektive skatte-instrumenter til at øge produktivitet og velstand. Derfor undrer jeg mig over, at Skatteministeren er interesseret i en EU-bund for selskabsskat og at der ifølge ham er andre tiltag der er bedre at bruge penge på end lavere selskabsskat. Hvad er det for nogle initiativer Karsten Lauritzen ?  Lavere selskabsskat gør det mere attraktivt for virksomheder at investere i nye maskiner, teknologi mv. Det øger produktiviteten og det medfører øget løn til danske lønmodtagere. De højere lønninger i Danmark medfører via satsreguleringen højere overførselsindkomster, herunder folkepension. På den måde kan man sige, at lavere selskabsskat ”løfter alle badeænder i badekarret – store som små”.  En lavere selskabsskat gør det tillige nemmere at tiltrække udenlandske investeringer til dansk økonomi. Det giver også ny teknologi og velstand til Danmark. Lavere selskabsskat er derfor et af de logiske svar på at få gang i investeringerne i Danmark og i EU.

Man må gå ud fra, at selskabsskatten skal sættes ned i Danmark snart. Holland har meddelt, at deres sats nedsættes til 21 pct., hvor vi i Danmark ligger på 22 pct. Storbritannien vil sænke deres sats til 17 pct. og Sverige vil sænke satsen fra de nuværende 22 pct. Landene konkurrerer om at tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder. Trump og USA har planer om at sænke selskabsskatten til 20 pct. En skattesats på 20 pct. i USA sætter hele Europa under pres for at yderligere reduktioner, fordi USA i forvejen er så attraktivt et land at investere i pga. markedets størrelse. Det taler for, at vi i Danmark sænker satsen allerede på finansloven på 2018, så vi kan tiltrække udenlandske investeringer (og for at øge danske virksomheders investeringer). Mange debattører og politikere (traditionelt på venstrefløjen) er bekymrede for skattekonkurrencen. Bekymringen undrer mig lidt, da lavere selskabsskat i den grad øger produktivitet, velstand samt lønninger.

Heldigvis er der et stort finanspolitisk råderum på 36 mia. kr. til fri disposition frem mod 2025 (de skal enten bruges på højere offentlige udgifter eller lavere skat). Min anbefaling er, at sænke selskabsskatten til 12 pct. (et halvt point lavere end Irland) fra de nuværende 22 pct. Det vil lægge beslag på ca. 14 af de 36 mia. kr. frem mod 2025. Det vil være en god anvendelse af råderummet. Husk på at Thornings Produktivitetskommission konkluderede, at lavere selskabsskat er det mest effektive skatte-instrument til at øge produktiviteten. Forslaget vil øge BNP med 13 mia. kr. ifølge Finansministeriet.

 

One response to “Skatteministeren snubler over selskabsskatten

  1. HURRAAAAA!!! – ”LAVERE SELSKABSSKAT LØFTER ALLE BADEÆNDER I BADEKARRET – STORE SOM SMÅ”……. – Dette erkender også vores kære, vise skatteminister Karsten Lauritzen (V) når han siger: ”Når det er fornuftigt for Danmark at sænke selskabsskatten, når andre gør det, så er det fordi, at vi er en lille åben økonomi, og derfor bliver nødt til at tage den konkurrence meget alvorligt.”

    Produktivitetskommissionen har fastslået, at selskabsskatten er den skat, som er allermest hæmmende for vækst. – For at få den danske værdiskabelse op i verdenseliten, er det måske værd at overveje at reducere selskabsskatten markant. – Resultatet vil være øget produktivitet, forbedret konkurrenceevne, tiltrækning af flere investeringer og dygtige udenlandske eksperter, der vil arbejde her i landet, samt flere etableringer af udenlandske virksomheder i Danmark.

    Beregninger viser, at lavere skatter giver de fleste fordele PÅ LÆNGERE SIGT. – Selskabsskatten bør sænkes; den er allerede globalt under afvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *