Fuld Privatisering af SAS, tak

Ifølge Berlingske Business overvejer SAS’ ledelse at udflage en del af flydriften bl.a. fordi der er lavere lønninger for flyansatte i Irland og Storbritannien. Socialdemokraternes Rasmus Prehn er meget kritisk over for planerne. Han opfordrer i stedet danskerne til at betale lidt ekstra og flyve med SAS og desuden er konkurrencen – ifølge ham – drevet for langt. Han vil have en ”Fælleseuropæisk luftfarts-strategi”. Det er formentlig centrum-venstre New Speak for regler, der skal svække konkurrencen for at beskytte skrantende nationale flyselskaber.

Hvis Rasmus Prehn får held til at modarbejde SAS’ effektivisering indebærer det alt andet lige dyrere flybilletter for 5,7 millioner danskere. Angiveligt for at bevare et antal danske arbejdspladser. Jeg mener at tilgangen bygger på ”misforstået godhed”.  Liberaliseringen og den øgede konkurrence i flybranchen har bidraget med store velfærdsgevinster. Bl.a. har det betydet, at priserne på flybilletter er kommet ned i et leje, hvor alle (dvs. også personer med lave og mellemindkomster) kan være med – dvs. flyve til udlandet. Før liberaliseringen i 1980’erne var flybilletter så dyre, at det kun var de rigeste, der havde råd til at flyve. Der er ingen som helst grund til bare delvist at vende tilbage til dette paradigme. Desuden skal man være opmærksom på, at der dagligt nedlægges rigtig mange arbejdspladser i Danmark (der er ½ million jobskift om året). I langt de fleste tilfælde klares dette ved, at afskedigede medarbejdere af sig selv finder et nyt job på det dynamiske danske arbejdsmarked (helt uden at Rasmus Prehn og andre politikere blander sig). Et arbejdsmarked, der i øjeblikket er ekstra dynamisk, da der er begyndende mangel på arbejdskraft.

En anden positiv gevinst ved at SAS effektiviserer driften er, at det kan medvirke til, at danske skatteydere slipper for at skyde kapital ind i SAS, som det er sket før, når der har været økonomiske problemer. Endelig kan effektiviseringen være et godt startskud til en privatisering. Hvis SAS er godt drevet, kan staten få en højere pris, når staten forhåbentlig snart påbegynder et salg af sine SAS-aktier. Sverige og Norge har besluttet at sælge en del af deres SAS-aktier. VLAK-regeringen bør gøre som Sverige og Norge, dvs. frasælge SAS-aktier. Målet må være et fuldt privatiseret SAS.  På samme måde som der bør ske en fuldstændig privatisering af bl.a. TV2, DONG, Danske Spil, Københavns Lufthavn samt en lang række kommunale selskaber (forsyningsselskaber, lufthavne mv.)

Generelt er det godt at privatisere statslige selskaber og det er helt oplagt med SAS. Når staten ejer et selskab bliver det ofte drevet ud fra politiske hensyn frem for entydigt økonomisk hensyn. Det reducerer produktiviteten. Desuden reduceres konkurrencepresset ofte, når staten ejer et selskab. Rasmus Prehns udtalelser omkring SAS-privatiseringen viser med al ønskelig tydelighed, at når staten er medejer af en virksomhed, så prøver politikere at beskytte virksomheden (f.eks. via regulering) og påvirke dens drift (f.eks. ved at sige at SAS for at bevare danske arbejdspladser ikke bør effektivisere).

4 responses to “Fuld Privatisering af SAS, tak

 1. Mads,

  Vil du ikke lige huske mig på: Hvordan var det nu det gik for TDC da det blev privatiseret vs. Telia i Sverige og Telenor i Norge, Hvor staten bibeholdt en væsentlig indflydelse i firmaerne?

 2. Mads.

  Er Københavns Lufthavn ikke blevet privatiseret ?.
  Jeg mener at kunne huske, at det skete i 00,erne under en af Anders Fogh regeringerne

 3. Det største problem med at privatisere SAS er at en ny stor privat ejer sagtens kunne tænke sig at bruge SAS som feeder til eks. Frankfurt eller London. Og så vil det snart være slut med direkte oversøisk flyvning til/fra KBH. Og det er næppe i skatteydernes interesse.

 4. “TV2, DONG, Danske Spil, Københavns Lufthavn samt en lang række kommunale selskaber (forsyningsselskaber, lufthavne mv.)”

  og overskuet/skatteindtægter/afkast går til ……udlandske kapitalfonde !
  + danske arbejdspladser går tabt (+250000kr skat /afgifter/ osv ) per medarbejder!
  Kan slet ikke forså politikker /CEPOS! Men ok De for stadig Løn/ pension og kan flyve “billigt”
  Håber i nyder det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *